ما و روسیه؛ مسئله منافع ملی است

باید روسیه را نه دشمن دانست و نه دوستی صادق و همیشگی، بلکه باید براساس منافع از آن بهره برد و قطعا در برهه کنونی ارتباط جدی با روسیه همراه با حفظ هوشیاری و تدبیر، منطبق با منافع کوتاه مدت و میان مدت ایران است.

ما و روسیه؛ مسئله منافع ملی است
ما و روسیه؛ مسئله منافع ملی است

ملت بیدار آنلاین| پس از بیانیه مشترک روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس، بحثی شکل گرفته که از یک طرف روسیه را خائن دانسته و از طرف دیگر تطهیر می‌کنند. البته که در این بیانیه و توییت اخیر وزارت خارجه روسیه از واژه جعلی برای خلیج فارس استفاده نشده و نسبت به ادعای امارات بر جزایر موضع‌گیری یک‌طرفه صورت نگرفته اما بازهم پرداختن به این موضوع قطعا معنایی دارد که باید حواس‌ها در ایران را جمع کند. بعید است که «ساده‌لوحی» تبیین منطقی و درستی برای این موضع باشد و باید فهم کرد که چرا روس‌ها چنین بیانیه‌ای را پذیرفته‌اند؟

روسیه‌ی تحت تحریم به مرور نیاز بیشتری به درهم امارات خواهد داشت. همان راهی که ایران برای دور زدن تحریم استفاده کرده و می‌کند. لذا منطقی است که روس‌ها تا حدی به خواست امارات نسبت به موضوعی که می‌دانند ایران را عصبانی می‌کند، تن بدهد. از طرف دیگر هرچه جلوتر برویم فضا برای ایران در دبی محدودتر خواهد شد. علت دیگر، نیاز روس‌ها به عرب‌های خلیج فارس برای کنترل عرضه نفت در وضعیت کنونی است. اوپک‌پلاس ظرفیتی است که باعث شده تا سقوط قیمت آنچنان که آمریکا و اروپا می‌خواهد اتفاق نیافتد. از طرف دیگر کشورهای عربی برای سلاح به جایی غیر از آمریکا هم نیاز دارند که قطعا روسیه بهترین گزینه است. در قضیه سوریه نیز روس‌ها توان چانه‌زنی با عرب‌ها را دارند. خلاصه اینکه نیاز دوطرفه روسیه و کشورهای عربی خلیج فارس باعث شده تا زمینه برای چنین موضع‌گیری مهیا شود.

این توضیحات نشان می‌دهد که مسئله برای روسیه، امارات، ایران و هر کشور دیگری در جهان امروز در منافع ملی خلاصه می‌شود. روسیه برای ایران دارای منافعی بوده و هست که باید از آن به درستی استفاده نمود. مهمترین منفعت هم کریدور شمال-جنوب است که البته در وضعیت کنونی به اشتباه از مسیر غربی فعال شده است. وجه دوم سلاح به ویژه جنگنده پیشرفته است. همچنین استفاده از ایران برای روسیه‌ی تحت تحریم که از طرف غرب خود محدود شده است، برای پوتین لازم است. همکاری در سوریه هم زمینه دیگر منافع دوطرف است. اینها نشان می‌دهد که روسیه و ایران می‌توانند از هم استفاده برد-برد بکنند. البته که درگیر کردن ایران در موضوع اوکراین و معطل کردن برجام برای حفظ شرایط بازار نفت از جمله زیرکی‌های روسیه در برهه اخیر است. با این وجود عدم ارتباط یا کاهش آن با این عضو دائم شورای امنیت قطعا به ضرر ایران و به نفع کشورهای غربی خواهد بود. 

لذا باید روسیه را نه دشمن دانست و نه دوستی صادق و همیشگی، بلکه باید براساس منافع از آن بهره برد و قطعا در برهه کنونی ارتباط جدی با روسیه همراه با حفظ هوشیاری و تدبیر، منطبق با منافع کوتاه مدت و میان مدت ایران است. /انتهای پیام