احیای روابط با مصر در مسیر منافع ملی و مذهبی

مقام معظم رهبری با اصل همکاری سیاسی و ژئوپولتیک با مصر موافقت نمودند و دولت محترم هم توانسته تا در دو-سه ماه اخیر به خوبی این موضوع را پیگیری کند. حالا و در آخرین تعامل سیاسی بین دو کشور، روسای مجالس ایران و مصر در حاشیه اجلاس بریکس با هم دیدار کرده‌اند

۱۴۰۲/۰۷/۰۶ - ۱۲:۵۴
 0
احیای روابط با مصر در مسیر منافع ملی و مذهبی
سخنرانی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در مجمع پارلمانی بریکس ۲۰۲۳

کانال نواصولگرا نوشت: مصر را با اهرام ثلاثه و قاریان قرآنش شناخته می‌شناسند. اما در عرصه سیاسی آن را باید به اهمیتش از لحاظ ژیوپولتیک و جایگاهش در دنیای اسلام و جهان عرب شناخت. کشوری که برای سال‌هایِ سال پیش‌روی کشورهای عربی-اسلامی بوده و در این زمینه پیشینه‌ای ارزشمند دارد. البته تاریخ مصر به قرن‌ها قبل بازمی‌گردد. نقش مهم این کشور در تمدن اسلامی در کنار کشورهایی مانند ایران یا گذشته‌تر از آن در دوران پررونق تمدن مصری، نشان از اهمیت تاریخی و فرهنگی این کشور دارد.

مصر به عنوان پرجمعیت‌ترین و بزرگترین ارتش کشور عربی، نقشی مهم و اساسی در این فضا دارد. این کشور اثرگذارترین دانشگاه دینی در بین اهل سنت را دارد. نوع قرارگیری آن در اتصال دریاها از یک طرف و اتصال آسیا و آفریقا از طرف دیگر هم بسیار اساسی و مهم است. متاسفانه چرخش از نگرش‌های اسلام گرایانه به ملی‌گرایانه موجب برخی مشکلات از جمله دو شکست در جنگ با رژیم صهیونیستی و عقب نشینی از آرمان فلسطین و در نهایت سازش در مقابل آمریکا و اشغالگران سرزمین‌های عربی شد؛ اتفاقاتی که از نقش مصر در جهان اسلام و عرب کاست.


عربستان در تمامی این سالها تلاش داشته تا جای مصر در این موارد را بگیرد. هم از لحاظ جایگاه دینی و هم از لحاظ سردمداری جهان عرب؛ اما نفع ایران از لحاظ سیاسی و ژئوپولتیک در این است که مصر در این جایگاه باشد. ارتباط ایران با مصر هم از همین جهت اهمیت دارد. منافع گسترده سیاسی و اقتصادی این ارتباط برای هر دو کشور قطعا برای هر دو کشور اثرگذار است. مصر به عنوان واردکننده انرژی، می‌تواند از ایران انرژی وارد کند. همچنین ایران به عنوان هاب انتقال کالاهای اساسی از روسیه می‌تواند به مصر کمک شایانی بنماید.

در مقابل، ایران هم با استفاده از تولیدات مصری و همچنین فرستادن گردشگران به این کشور (به ویژه به جای ترکیه) می‌تواند نفع اقتصادی خود را ببرد. اما منافع سیاسی بسیار بیشتر خواهد بود. عادی سازی روابط با مصر قطعا به ضرر رژیم صهیونیستی است و می‌تواند زمینه را برای همکاری بیشتر گروه های فلسطینی مهیا سازد. موضوعی که علاوه بر منافع ایران، به نفع جهان اسلام و مسئله اول آن یعنی فلسطین است. به ویژه در شرایطی که رژیم صهیونیستی سعی دارد در مرزهای ایران برای خود پایگاه سیاسی و نظامی دست و پا کند.

در همین راستا است که مقام معظم رهبری با اصل همکاری سیاسی و ژئوپولتیک با مصر موافقت نمودند و دولت محترم هم توانسته تا در دو-سه ماه اخیر به خوبی این موضوع را پیگیری کند. حالا و در آخرین تعامل سیاسی بین دو کشور، روسای مجالس ایران و مصر در حاشیه اجلاس بریکس با هم دیدار کرده‌اند تا علاوه بر تعامل دولتی و وزرای خارجه، پارلمان‌های دو کشور هم وارد تعامل سیاسی شوند. مشخص است که تعامل پارلمانی معمولا، تعاملات عمیق‌تری را ایجاد می‌کند و می‌تواند منجر به روابط اساسی دو کشور شود. امید اینکه این دیدارها به زودی تبدیل به نتایج سیاسی و اقتصادی ملموس شود./


پایان پیام

گروه تولید و بازنشر محتوا 4 تولید و بازنشر محتوای دیگر رسانه‌ها