ادامه چالش کیفیت اینترنت؛ دولت به وعدههای خود عمل میکند؟
با وجود وعدههای رئیسجمهور برای بهبود کیفیت اینترنت، همچنان مشکلاتی مانند فیلترینگ و افت سرعت وجود دارد. این مسئله در جلسه شورای عالی فضای مجازی دولت چهاردهم مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش ملت بیدار؛ روزنامه فرهیختگان نوشت: انتظار برای دسترسی به اینترنت با کیفیت همچنان ادامه دارد؛ موضوعی که یکی از وعدههای مهم رئیسجمهور در زمان انتخابات بود، اما همچنان تحت تأثیر فیلترینگ، با افت کیفیت اینترنت مواجه هستیم.
از طرفی، حساسیت مردم نسبت به این مسئله روز به روز افزایش مییابد و انتظار میرود دولت، طبق برنامههای اعلامی خود، مشکلات قدیمی اینترنت را با سرعت بیشتری حل کند.
اولین جلسه «شورای عالی فضای مجازی» دولت چهاردهم در روز سهشنبه ۱۰ مهر با حضور رئیسجمهور، رئیس قوه قضاییه و دیگر اعضا در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد تا به مسائل فضای مجازی، بهویژه موضوع فیلترینگ پرداخته شود. این موضوع از همان روزهای آغازین فعالیت دولت جدید مورد تأکید مقامات و مسئولان مرتبط بوده است.
اهمیت این مسئله به حدی است که ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در اولین روز کاریاش با پرسشهای خبرنگاران درباره فیلترینگ مواجه شد و اعلام کرد که سیاستگذاری محدودیتهای اینترنت در این وزارتخانه صورت نمیگیرد، اما وی از مطالبات مردم آگاه است. او همچنین افزود وضعیت موجود به دلیل استفاده از فیلترشکنها قابل قبول نیست و این روش باید «بازطراحی» شود.
انتظار عمومی برای پاسخگویی
از زمانی که مردم بخش زیادی از زندگی خود را به فضای مجازی منتقل کردهاند، اهمیت اینترنت دوچندان شده و همزمان مشکلات مختلفی نیز ایجاد شده است. بهویژه در دهه اخیر، وزرای ارتباطات دولتهای مختلف به دلایلی مانند قدیمی بودن زیرساختها، تحریم، ترافیک شبکه و فیلترینگ، مجبور به توضیح درباره کندی اینترنت بودهاند. اگر پیش از همهگیری کرونا، پلتفرمهای مجازی بیشتر بهعنوان ابزاری برای سرگرمی استفاده میشدند، اکنون این شبکهها جزئی از زندگی مردم شدهاند و تأثیرات اقتصادی مهمی نیز دارند.
این وضعیت باعث شده تا حساسیت اجتماعی نسبت به کیفیت اینترنت افزایش یابد و یکی از شعارهای اصلی رئیسجمهور در انتخابات، توجه به وضعیت اینترنت و فیلترینگ بود که نظر جوانان را به خود جلب کرد. پزشکیان در نشست خبری اواخر شهریورماه نیز در پاسخ به پرسشها درباره فیلترینگ، اعلام کرد پس از بازگشت از سفر به آمریکا و یک سفر استانی به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. تمامی این موارد نشاندهنده یک انتظار جمعی برای حل مسئلهای است که تاکنون وعدههای زیادی برای حل آن داده شده است.
شفافیت در سیاستهای فیلترینگ
یکی از دلایل نارضایتی مردم از سیاستهای فیلترینگ، عدم شفافیت در آن است. اینکه مشخص نیست کمیته تعیین مصادیق مجرمانه چه زمانی و با کدام مصوبه تصمیمگیری میکند. متن مصوبات و دلایل موافقان و مخالفان فیلترینگ باید در فرایندهای قانونی شفاف شود. اگر وزارت ارتباطات خواهان تصمیمگیری شفافتر است، باید از صاحبنظران کمک بگیرد و مخاطب نیز از پیشرفت کار آگاه شود. اما اگر فقط هر از گاهی مصاحبهای صورت گیرد و بین این مصاحبهها هیچ شفافسازی نباشد، فشار مضاعفی به وزیر وارد میشود و این وضعیت مناسب نیست./ پایان پیام