مشکلات کودکان فاقد شناسنامه و مدارک هویتی در ثبتنام مدارس
موانع تحصیل برای کودکان بیشناسنامه و مهاجر در ایران همچنان پابرجاست؛ از نداشتن شناسنامه و مدارک هویتی تا شهریههای سنگین و مشکلات حقوقی، این کودکان را از حق آموزش محروم کرده است.
به گزارش ملت بیدار، روزنامهٔ هممیهن نوشت: کودکان بیشناسنامه و مهاجر در ایران با موانع فراوانی برای دسترسی به تحصیل مواجه هستند. برخی از این کودکان که حاصل ازدواجهای غیرثبتی یا مادر ایرانی و پدر خارجی هستند، به دلیل نداشتن شناسنامه از ثبتنام در مدارس محروم میشوند. مددکاران اجتماعی میگویند روند طولانی گرفتن برگههای هویتی از فرمانداری و استانداری باعث شده که بسیاری از این کودکان از تحصیل جا بمانند. همچنین، مدارس برای ثبتنام کودکان اتباع افغانستانی، بهخصوص اگر مدارک معتبر نداشته باشند، محدودیتهایی قائل هستند. این در حالی است که طبق بخشنامه دادستانی، همه کودکان زیر ۱۸ سال باید در مدارس پذیرفته شوند، صرفنظر از ملیت و وضعیت اقامت آنها.
با وجود این، هزینههای تحصیل و شرط ارائه مدارک جدید نیز مانعی برای بسیاری از کودکان اتباع و فاقد شناسنامه است. برخی از مدارس از خانوادهها شهریههای سنگین طلب میکنند و بهانههایی همچون نبود صندلی خالی را مطرح میکنند. نرجس رضاعلی، مددکار اجتماعی، میگوید که بسیاری از این کودکان برای دریافت شناسنامه با مشکلات پیچیدهای روبهرو هستند و برخی از آنها حتی به سنین بالاتر از حد مجاز برای ثبتنام در مدرسه میرسند، بدون آنکه شناسنامه داشته باشند.
به گفته پیمان محمدپور، مسئول واحد حقوقی یکی از مؤسسات حمایتی، ۵۰ پرونده در حال حاضر در جریان است که مربوط به کودکان ایرانی فاقد شناسنامه میباشد. این کودکان اغلب حاصل ازدواجهای غیرثبتی یا ناتوانی در اثبات زوجیت هستند. باتوجه به پیچیدگی روند حقوقی و نیاز به مدارک متعدد از سوی خانوادهها، بسیاری از این کودکان از حق تحصیل محروم میمانند./ پایان پیام