دخالت در تمامیت ارضی ایران ممنوع
اقدام ایران در احضار سفیر روسیه و صدور بیانیه واکنش خوبی بود، چرا که ما نباید در مقابل مسائل این چنین حساسی سکوت اختیار کنیم چه میخواهد در مقابل کشور دوست باشد و چه در مقابل کشوری ستیزه جو. و مواضعی که روسیه دراینباره اتخاذ کرده، هم خلاف حسن همجواری است هم خلاف حقوق بینالملل است.
ملت بیدار آنلاین| مهدیه حسن نائینی - در پی ششمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در روز دوشنبه ۱۹ تیرماه متن بیانیه پایانی مشترک وزیران امور خارجه کشورهای عضو شورا که شامل عربستان، امارات، قطر، عمان، کویت و بحرین با روسیه می شود برای گفت وگوی راهبردی میان دو طرف که در مسکو برگزار شد و در پایگاه اینترنتی خود منتشر شد.
کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه پایانی نشست مسکو ضمن استقبال از توافق میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران با تلاش و میانجیگری عمان، عراق و چین که شامل ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور میشود، ابراز امیدواری کردند و این توافق را گامی مثبت برای حل و فصل اختلافات و پایان دادن به همه کشمکشهای منطقهای از طریق گفت وگو و ابزارهای دیپلماتیک دانستند.
در ادامه این بیانیه، وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه بر پشتیبانی خود از همه تلاشهای صلح آمیز از جمله «ابتکار امارات و تلاشهای آن جهت دستیابی به یک راه حل مسالمت آمیز برای مسأله جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان بین المللی دادگستری بر اساس مقررات حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد برای حل و فصل این مسئله مطابق با مشروعیت بین المللی» نیز تاکید کردند.
اولین واکنش ایران در پی انتشار بیانیه به این صورت رخ داد که علیرضا عنایتی دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه سفیر فدراسیون روسیه در تهران را احضار و مراتب اعتراض کشورمان را نسبت به مطالب مندرج در بیانیه مذکور به سفیر روسیه بیان کرد. البته این موضوع جنجالی با واکنش های زیادی در جامعه رو به رو شد.
واکنش ها به این مسئله چه بود؟
واکنش ها از انتقاد رسانهها تا حساب های شخصی افراد را در فضای مجازی شامل میشود. یکیاز آن انتقادها مربوط به واکنش وزیر امور خارجه کشورمان حسین امیرعبداللهیان بود که در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «بر سر استقلال، حاکمیت و تمامیتارضی ایران، با هیچ طرفی تعارف نداریم.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس وحید جلال زاده هم این چنین انتقاد خود را نسبت به این موضوع بیان کرد که: «به دوستان خودمان در روسیه عرض میکنم؛ تکلیف ما با ادعاهای غیر مستند و نخ نما شده اماراتیها در خصوص جزایر ایرانی مشخص است اما مواضع نامربوط علیه ایران در مسکو به نفع روابط فی مابین نیست. حمایت های ایران از مسکو مشروط است.» علی اکبر ولایتی هم با ارائه یادداشتی در این باره اعتراض خود را طوری اعلام کرد که کشور دوست روسیه به همان مشکلی دچار شد که بر سر کشور چین رخ داد. هر دو به همان چاله ای یکسان که فریب غرب بود افتادند. در یادداشت خود رفتار روس ها را از روی سادگی بیان کرد و سعی کرد با استناد به منابعی تاریخی در یادداشت اش، حاکمیت ایران نسبت به اراضی جزایر سه گانه را اثبات کند و روس ها را از مسیر اشتباهی که رفته اند برگرداند. در ادامه یادداشت ولایتی به این نکته اشاره کرد که اماراتی ها از هر فرصتی برای برگشتن بر سر این موضوع استفاده میکنند و این موضوعی آشکار برای همه است.
کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه هم ادعای اعضا دست رد زد و گفت: «این جزایر تعلق ابدی به ایران داشته و صدور اینگونه بیانیهها با روابط دوستانه ایران و همسایگان مغایرت دارد.» قالیباف رئیس مجلس هم این ادعا را رد شده دانست و از نظر خود او تنها راه حفظ ثبات و توسعه در منطقه از طریق احترام گذاشتن به خط قرمز یک کشور است. قالیباف به روسیه گوش زد کرد که به برنامه ژئوپلتیکی غرب برای بیثباتسازی خلیج فارس کمک نکند. حشمتالله فلاحت پیشه، نماینده پیشین مجلس هم به نکته ای مهمی در صحبت اش اشاره کرد که قصد کشور امارات درباره جزایر سه گانه کور سوی امیدی است تا از این طریق بتواند این موضوع را به شورای امنیت بکشاند. امارات در گذشته در اتحادیه جهانی بین المجالس، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس بیانیه هایی درباره ادعایش روی جزیره ابوموسی می گرفت اما اقدامات اخیرشان نشانه پیگیری یک هدف بلند مدت است و از این رو اماراتی ها می خواهند پای قدرت های امروز جهان را به موضوع جزیره ابوموسی بکشانند. فلاحت پیشه از مسئولان خواست تا با دقت بیشتری به این رویکرد جدید امارات توجه کنند. چرا که امارات می خواهد از ظرفیت بند یک ماده ۹۶ منشور ملل متحد استفاده کنند.
این بند می گوید «شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل می تواند در موضوعات اختلافی از دیوان رأی مشورتی بخواهد. در حالی که اماراتی ها می دانند ایران موضوع جزیره ابوموسی را داخلی می داند و به هیچ وجه راضی نمی شود مسائل مربوط به تمامیت ارضی کشورمان را در دادگاه لاهه طرح کند بنابراین تلاش می کنند از الان جزیره ابوموسی را به یک ادبیاتی در روابط خودشان با ۵ عضو دائم شورای امنیت تبدیل کنند تا در آینده از شورای امنیت بخواهند که درباره این موضوع اختلافی یک رأی مشورتی بدهد. ایران نیاز دارد تا تصمیمات جدی در نوع برخورد با این موضوع اتخاذ کند تا هر کشوری به سادگی نتواند در چنین مسائلی دخالت کرده و با احساسات میهن پرستانه مردم کشورمان بازی کند.
با این حال اقدام ایران در احضار سفیر روسیه و صدور بیانیه واکنش خوبی بود، چرا که ما نباید در مقابل مسائل این چنین حساسی سکوت اختیار کنیم چه میخواهد در مقابل کشور دوست باشد و چه در مقابل کشوری ستیزه جو. و مواضعی که روسیه دراینباره اتخاذ کرده، هم خلاف حسن همجواری است هم خلاف حقوق بینالملل است. و اگر روسیه نسبت به اشتباهی که مرتکب شده تجدید نظر نکند می تواند باعث تجدید نظر در روابط بین دو کشور شود. سوالی که برای همه ایجاد می شود این میتواند باشد که جمهوری اسلامی درباره این موضوع آیا تصمیمات جدی تری خواهد گرفت؟ و در قبال کشور دوست خود روسیه چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد؟/ انتهای پیام