هشدار وزیران خارجه عراق، ایران و سوریه: بحران سوریه تهدیدی برای امنیت منطقه
وزرای خارجه عراق، ایران و سوریه در نشست سهجانبه در بغداد هشدار دادند که تشدید خشونتها در سوریه نه تنها برای این کشور، بلکه برای تمام منطقه تهدیدی جدی محسوب میشود. آنها بر لزوم هماهنگی و تلاشهای مشترک برای مهار بحران و مبارزه با تروریسم تأکید کردند.
به گزارش ملت بیدار به نقل از نشنال؛ وزرای خارجه عراق، ایران و سوریه روز جمعه پس از نشست سه جانبه در بغداد هشدار دادند که تشدید خشونت در سوریه در داخل مرزهای این کشور باقی نخواهد ماند و تهدیدی قابل توجه برای منطقه به ویژه کشورهای همسایه محسوب می شود.
فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، در یک کنفرانس مطبوعاتی که در کنار همتایان ایرانی و سوری خود برگزار شد، گفت: «ما شرایط دشوار و خطرناک در سوریه را به تفصیل مورد بحث قرار دادیم.»
آقای حسین گفت: «ما در مورد وضعیت بحرانی امنیتی و پیامدهای آن بر سایر کشورها و همسایگان، به ویژه عراق، گفتگو کردیم.» وی افزود: «امنیت سوریه و عراق به هم مرتبط هستند و امنیت هر دو کشور به امنیت کشورهای همسایه گره خورده است.»
بسام صباغ، وزیر امور خارجه سوریه، همین هشدارها را تکرار کرد و گفت که تشدید تنش «نه تنها تهدیدی برای امنیت و ثبات سوریه است، بلکه امنیت و ثبات کل منطقه را نیز تهدید می کند» و خواستار «بسیج تلاش ها برای حمایت از دولت در مبارزه با تروریسم و حفظ حاکمیت خود و امنیت مردم آن شد.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به نوبه خود خواستار حمایت نظامی دولت سوریه در مبارزه با نیروهای شورشی شد.
آقای عراقچی گفت: «تروریسم هیچ مرزی نمی شناسد. بنابراین، برای مبارزه با تروریسم، ما نمی توانیم در مرزهای خود متوقف شویم. ما باید فراتر از آنها برویم.
اگر سوریه به بهشت امنی برای تروریست ها تبدیل شود، آنها حملاتی را انجام خواهند داد و از آن به عنوان پایگاهی برای هدف قرار دادن کشورهای دیگر مانند ترکیه، اردن و عراق استفاده خواهند کرد.»
وزارت امور خارجه عراق در بیانیه ای گفت که در یک دیدار جداگانه، آقای حسین و آقای صباغ در مورد «وضعیت و تحولات امنیتی در سوریه» گفتگو کردند. این بیانیه افزود که آقای حسین «نگرانی عمیق عراق را در مورد این تحولات ابراز کرد و خاطرنشان کرد که عراق به دلیل تأثیر مستقیم آن بر امنیت و ثبات منطقه، وضعیت سوریه را از نزدیک زیر نظر دارد.»
در این بیانیه آمده است که هر دو وزیر بر اهمیت ادامه «مشورت و هماهنگی بین دو کشور برای جلوگیری از تکرار تجربیات گذشته و تلاش برای حفاظت از امنیت منطقه ای، تضمین ثبات و خدمت به منافع مشترک خود» تأکید کردند.
وزیران امور خارجه سوریه و ایران همچنین دیدارهای جداگانه ای با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، و عبداللطیف رشید، رئیس جمهور و همچنین سایر مقامات برگزار کردند.
بر اساس بیانیه ای، آقای السودانی در دیدار با وزیر ایران «بر موضع رسمی و استوار عراق در حمایت از وحدت، امنیت و ثبات سوریه تأکید کرد و بر اهمیت احترام به حاکمیت سوریه تأکید کرد.»
او بر «تعهد کشورش به انجام تلاش های دیپلماتیک فشرده برای کمک به مهار بحران در سوریه، با توجه به تأثیر مستقیم آن بر امنیت عراق» تأکید کرد.
به مدت یک هفته، هیئت تحریر الشام و متحدانش حمله ای را علیه نیروهای دولتی انجام داده اند که از شمال سوریه آغاز شده است. شورشیان شهرهای حلب و حما را تصرف کرده اند و ده ها هزار نفر آواره شده اند.
در همین حال، یک منبع دیپلماتیک ترکیه روز جمعه به رویترز گفت که ترکیه، ایران و روسیه قرار است روز شنبه در دوحه دیدار کنند تا در مورد پیشروی شورشیان در سوریه گفتگو کنند.
عراق همچنین خواستار برگزاری نشست منطقه ای در بغداد برای بحث در مورد تشدید کنونی خشونت در سوریه شد.
آقای حسین گفت: «بغداد تلاش خواهد کرد تا دیداری را با تعدادی از کشورها برای بحث در مورد وضعیت خطرناک سوریه ترتیب دهد.» وی افزود، «ما برای رسیدن به تفاهم با نمایندگان این کشورها در ارتباطات دیپلماتیک شرکت خواهیم کرد.» او نام این کشورها را ذکر نکرد اما گفت که برخی از آنها عضو آستانه هستند. او همچنین خواستار برگزاری نشست فوری اتحادیه عرب در سطح وزرا شد.
آقای صباغ گفت که نیروهای مسلح کشور به رغم عقب نشینی های اخیر، از جمله عقب نشینی از چندین منطقه، همچنان به مبارزه با شورشیان متعهد هستند.
او گفت: «نیروهای مسلح مجبور شدند عملیات عقب نشینی را در راستای تاکتیک های نبرد، تغییر موقعیت و استقرار انجام دهند.» وی افزود: «ارتش به انجام وظایف خود ادامه خواهد داد» و تأکید کرد که این پیام به متحدان دمشق منتقل شده است.
بغداد با اعزام نیروهای بیشتر به مرز با سوریه، تدابیر امنیتی بیشتری را انجام داده است.
تلاش های قبلی عراق برای تامین امنیت مرزهای خود پس از آن صورت گرفت که داعش در سال ۲۰۱۴ حدود یک سوم سوریه و حدود دو پنجم عراق را تصرف کرد. عراق که مرز آن با سوریه بیش از ۶۰۰ کیلومتر طول دارد، دیواری ساخته و در برخی مناطق خندق حفر کرده است. این سیستم با یک سیستم نظارت یکپارچه که شامل نرده ها، دیوار بتنی و دوربین های نظارت حرارتی است، تقویت شده است.
وزیر امور خارجه عراق گفت کشورش باید از حمله محافظت کند. «ما بر لزوم محافظت از خاک و مرزهای عراق و دور کردن عراق از هرگونه حمله تروریستی تأکید می کنیم» و افزود که «همه نیروهای امنیتی عراق در حالت آماده باش هستند.»
تشدید تنش در سوریه در پس زمینه ادامه جنگ در غزه و اعلام آتش بس در لبنان بین اسرائیل و حزب الله صورت گرفته است./ پایان پیام