وتوی مجلس
نمایندگان مجلس در مخالفت با شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب کردند کنکور به روال سالهای قبل برگزار شود
سازندگی نوشت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی مصوب کردند که کنکور سالهای ۱۴۰۳، ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ به روال سالهای قبل از کنکور ۱۴۰۲ برگزار شود این ماده با پیشنهاد مجتبی ذوالنور نماینده مردم قم تغییر پیدا کرد. وزارت آموزش و پرورش همچنین مکلف است تمام زیر ساختهای لازم جهت اعمال تاثیر قطعی معدل در تعیین تراز و رتبه شرکت کنندگان در کنکور سال ۱۴۰۶ و بعد از آن را فراهم کند.
در عین حال، نمایندگان ماده یک این طرح را حذف کردند که در آن آمده بود نمرات تعدادی از دروس عمومی و تخصصی دوره متوسطه دوم است که دروس آن توسط شورای عالی آموزش و پرورش مشخص می شود. آزمون دروس مزبور بر اساس اصول سنجش و اندازه گیری توسط وزارت آموزش و پرورش به صورت سراسری نهایی و استاندارد مطابق مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش برگزار می شود.
این مصوبه در صورت تایید شورای نگهبان اجرا می شود.
پس از تصویب مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در خرداد ماه سال ۱۴۰۰ و ماده واحده اصلاحیه آن در تیر ماه سال ۱۴۰۱، مقرر شد دروس عمومی از آزمون سراسری حذف شود، تاثیر سوابق تحصیلی به صورت قطعی باشد و سالانه ۱۰ درصد به آن اضافه شود و در نهایت سوابق تحصیلی از سال دوازدهم آموزش و پرورش گرفته شود.
این بخش از مصوبه سر آغاز مخالفت بسیاری از داوطلبان کنکور شد. از زمان برگزاری کنکور ،۱۴۰۲ بسیاری از داوطلبان به دلیل شرایط امتحانات نهایی که شبهاتی را برای برگزاری امن این آزمونها ایجاد کرده بود مخالفت خود را با تاثیر قطعی نمرات سوابق تحصیلی و معدل ناشی از امتحانات نهایی ابراز کردند.
بسیاری از کنکوریهای مخالف تاثیر قطعی سوابق تحصیلی و معدل معتقد هستند با تاثیر قطعی، نتیجه زحمات شان در کنکور تحت الشعاع این نمرات قرار می گیرد. برخی از آنها میگویند در امتحانات نهایی تقلب میشود سوالات لو میرود، شرایط امتحان امن نیست برگه های امتحانی سلیقه ای تصحیح می شوند و در نهایت نمره آن ممکن است در مدارس مختلف با هم تفاوتهای زیادی داشته باشد. اما در مقابل شورای عالی انقلاب فرهنگی از مصوبه خود دفاع میکند و خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی معتقد بود که داوطلبان و خانواده های آنها کاملاً با آرامش بدانند که به هیچ وجه این مصوبه تغییر پیدا نمی کند.
سه تغییر عمده در کنکور ۱۴۰۳
پیش از این عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور درباره تغییرات کنکور ۱۴۰۳ گفته بود: ما در کنکور سال ۱۴۰۳ سه تغییر عمده خواهیم داشت. اولین تغییر درباره زمان آزمون هاست که دو نوبت در اردیبهشت و تیر ماه ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد. دومین تغییر این است که داوطلبان در فاصله بین اردیبهشت و تیرماه فرصت ترمیم نمره دارند. همچنین تغییر دیگر این است که تاثیر سوابق تحصیلی و نمره آزمون به میزان هر کدام ۵۰ درصد ٫ ۵۰ درصد خواهد بود.
چندی پیش بر اساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور که مجری قانون کنکور است اگر تغییری اعلام نشود مصوبه کنکوری شورا ملاک عمل و میزان تاثیر سوابق تحصیلی و معدل به صورت ۵۰ درصد قطعی خواهد بود اما در نهایت مصوبه مجلس تکلیف را مشخص کرد.
چکیوان مرادیان کوچکسرائی نماینده مردم قائم شهر در مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود از شورای عالی انقلاب فرهنگی خواسته بود در مصوبه خود درباره تاثیر معدل در کنکور تجدید نظر کند.
مرتضی محمودوند، نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس در
نطق میان دستور با انتقاد از مصوبه کنکوری شورا تاکید کرده است مافیای کنکور دانش آموزان خانواده ها و والدین را نابود کرد.
محمودوند گفت: مافیای کنکور دانش آموزان، خانواده ها و والدین را نابود کرد بحث مافیای دیپلم و معدل باز هم همان داستان است. دلسوزان عزیز در شورای انقلاب فرهنگی چرا نمی خواهید متوجه شوید؟ اکثر این بحرانها و آشوب های خیابانی براساس همین تصمیمات صد من یک غاز» است.
اشکالات یک مصوبه
یکی دیگر از انتقادات مخالفان مصوبه کنکوری شورا به موضوع سوابق تحصیلی به مساله ترمیم نمره باز می گشت. بر اساس ماده ۴ مصوبه «سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی پس از پایان متوسطه)» که اصلاح شده است: «وزارت آموزش و پرورش موظف است نسبت به ایجاد سوابق تحصیلی دانش آموزان اقدام کند، به گونه ای که برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی از سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ و به بعد همه فارغ التحصیلان دارای سوابق تحصیلی باشند».
داوطلبان بسیاری نسبت به اینکه علاوه بر کنکور باید در آزمونهای ترمیم معدل هم شرکت کنند و هزینه بسیاری متحمل شوند اعتراض داشتند و تاکید میکردند، با وجود حذف دروس عمومی از آزمون سراسری اما همچنان داوطلبان برای کسب نمره بالا در آزمونهای ترمیم معدل مجبور هستند که کتابهای کمک آموزشی تهیه کنند تا در آزمون موفق شوند.
در اول شهریور ۱۴۰۲ شورای عالی آموزش و پرورش در مصوبه هزار و بیستم خود موضوع نحوه ایجاد سابقه تحصیلی، محاسبه نمره کل و ترمیم نمرات دروس نهایی دوره دوم متوسطه را مصوب کرد. بر اساس این مصوبه شرکت در آزمون ترمیم نمره به یک بار محدود
با این مصوبه اعتراضات داوطلبان کنکور که مخالف مصوبه کنکوری شورا بودند شدت گرفت. این داوطلبان معتقد هستند هزینه شرکت در آزمون ترمیم معدل و تهیه پکیج های ارتقا معدل و هزینههای برخی مدارس برای کسب معدل بالاتر، هزینه های بیشتری به داوطلب اضافه می کند و علاوه بر آن به ضرر داوطلبان مناطق کم برخوردار است.
نظرات داوطلبان مخالف مصوبه کنکوری شورا
دسته بندی نظرات مخالفان مصوبه کنکوری شورا نشان میدهد که داوطلبان به چند نکته به عنوان مهم ترین ایرادات مصوبه کنکوری شورا رسیده اند.
امنیت بسیار ضعیف امتحانات نهایی به علت تعدد حوزه های امتحانی و دفعات برگزاری امتحانات نهایی (۱۰ بار در یک سال و برای سالهای بعد تا ۳۰ بار در سال) و آشنایی دانش آموزان با یکدیگر و عوامل اجرایی آزمون امنیت این امتحانات نسبت به کنکور سراسری به شدت کمتر است.
تصحیح سلیقه ای اوراق امتحانی» در اغلب دروس تفاوت تر از نمره های ۱۹.۵ با ۲۰ حدود ۲ هزار رتبه است که به علت رقابت شدید و کمبود صندلی رشته های پرطرفدار این اندازه اختلاف تراز سرنوشت داوطلب را کاملاً عوض میکند. دیده شده است بین نمراتی که مصحح های مختلف به یک برگه می دهند تا ۶ نمره اختلاف وجود دارد.
اختلاف تراز حاصل از نمرات یکسان در سالهای مختلف»: به علت تفاوت در سطح دشواری امتحانات نهایی در سالهای مختلف تراز نمرات یکسان در سالهای مختلف با هم فرق دارد.
مثلاً داوطلبی که سال ۹۸ معدل ۲۰ گرفته نسبت به داوطلبی که تو سال ۱۴۰۲ معدل ۲۰ گرفته حدود ۲ تا ۳ هزار تا تراز کمتری کسب کرده است.
عدم امکان جبران گذشته هر داوطلب فقط یکبار فرصت افزایش نمرات معدل خودش را دارد. اگر به هر دلیلی شخص نتوانست نمره مطلوب خود را کسب کند آیا باید تا آخر عمر از تحصیل در برخی از رشته ها محروم شود؟
افزایش استرس»: آیا وقتی به داوطلبی گفته شود که اگر نمره این درس را خراب کنی دیگر تا آخر عمرت از تحصیل در رشته مورد نظرت محروم میشوی استرس اش کمتر میشود یا بیشتر؟
افزایش هزینه ها و سود بیشتر فعالان این حوزه» چطور وقتی مجبوریم برای کسب معدل بالا برای ۱۰ کتاب نهایی و در سالهای بعد تا ۳۰ کتاب امتحان نهایی) هزینه کتاب کمک آموزشی و معلم بدهیم و برای درس خواندن در مدرسه های غیر انتفاعی هزینه کنیم هزینه های کنکور کم میشود مسئولان ادعا می کنند هزینه داوطلبان کنکور کم شده است؟ شما نمی خواهید بازار سنجش داوطلبان را نگاه کنید و ببینید گردش مالی این حوزه چند برابر شده و همه فعالان این حوزه از کسب درآمد بیشتر خوشحال اند!
پافشاری شورای عالی انقلاب فرهنگی بر مصوبه کنکوری
با وجود این انتقادات عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنان تاکید کرده بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی ممکن است مصوبه را بررسی و تکمیل کند اما آن را لغو نمی کند. خسروپناه در پستی در یکی از شبکه های اجتماعی در پاسخ به منتقدان نوشته بود که حساب نقد دلسوزان به مصوبه #کنکور از اختاپوس کنکور جداست مافیای کنکور شبانه روز هزینه میکند تا مصوبه شورا درباره کنکور لغو شود خواب لغو را هم نمی بینند؛ هر چند شورای عالی انقلاب فرهنگی، همه نقدهای دلسوزان را می شنود و بررسی و مصوبه را تکمیل می کند؛ اما لغو نمی کند».
اما در نهایت طبق مصوبه مجلس که احتمالاً به تایید شورای نگهبان نیز می رسد، تاثیر معدل حذف و کنکور به روال گذشته طی سال های آینده برگزار می شود./
پایان پیام