مشکلات پرداخت اجاره خانه، چالشی برای کارگران

۹۰۰ هزار تومان! این مبلغ حق مسکن کارگران در قانون کار است. شاید حتی نگاه کردن به این مبلغ هم با توجه به وضعیت عجیب گرانی ها و اوضاع رعشه آور مسکن خنده‌دار و تأسف آور باشد

مشکلات پرداخت اجاره خانه، چالشی برای کارگران

ملت بیدار آنلاین| در این گزارش بررسی خواهیم کرد با مقدار حق مسکنی که برای کارگران در بودجه تصویب و اجرایی شده است کارگران از پس اجاره یا خرید چند متر زمین بر خواهند آمد.
۹۰۰ هزار تومان! این مبلغ حق مسکن کارگران در حقوق قانون کار است. شاید حتی نگاه کردن به این مبلغ هم با توجه به وضعیت عجیب گرانی ها و اوضاع رعشه آور مسکن خنده‌دار و تأسف آور باشد. در این گزارش بررسی خواهیم کرد با مقدار حق مسکنی که برای کارگران در بودجه تصویب و اجرایی شده است کارگران از پس اجاره یا خرید چند متر زمین بر خواهند آمد. با ما همراه باشید.

حق مسکن کارگری با هدف تسهیل در تأمین مسکن در حق و حقوق کارگران آورده شده است. ماده ۲ قانون اصلاح قانون طبقه‌بندی مشاغل و برقراری کمک هزینه مسکن کارگری در سال ۱۳۷۰ تصویب شد و نحوه تعیین و تصویب کمک هزینه مسکن کارگران، به این صورت است که شورای عالی کار، هر ساله، مبلغ و میزان آن را تعیین و به دولت، تقدیم می کند و در صورت تصویب مبلغ و مصوبه شورای عالی کار، توسط هیئت وزیران، مبلغ تعیین شده، رسمیت یافته و قابل اجرا می گردد.

با نگاه کردن به متن بالا خیالمان از تأمین مسکن راحت می شود که قانونی وجود دارد که هزینه مسکن در آن آورده شده است اما واقعیت چیز دیگری است. حق مسکن کارگری وجود دارد اما نه به اندازه ای که حتی از پس اجاره مسکن بر آید. مشکل اینجاست که قیمت مسکن به طور سرسام آوری افزایش داشته است درست مانند دیگر چیزها؛ در راستای آن اجاره مسکن هم جدایی از آن نیست اما حق مسکن کارگری به آن میزان که باید رشد نداشته و مثال سوزن در انبار کاه برای آن می تواند درست باشد که این مقدار مصوب به میزان تأمین یک متر هزینه مسکن هم نیست.

خبرنگار گسترش نیوز به مشاهدات میدانی و جستجوی در فروش خانه در سایت های اینترنتی پرداخت تا اجاره و قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران را بررسی کند. در انتها قضاوت با شما که با مقدار تصویب شده، کارگران از پس اجاره و خرید خانه بر خواهند آمد یا خیر. ما در این گزارش به سراغ مناطق قیمت مناسب و متراژ پایین رفته ایم.

مسکن ۶۵ متری ۱ خوابِ با ۲۰ سال ساخت در افسریه تهران با ۱۰۰ میلیون ودیعه و ۷ میلیون و پانصد هزار تومان اجاره ماهانه، اجاره داده می‌شود. برای آپارتمان ۶۸ متری ۱ خوابِ در همین منطقه که بیش از ۳۰ سال از ساخت آن می‌گذرد ۳۵۰ میلیون تومان ودیعه با ۲ میلیون تومان اجاره ماهانه در نظر گرفته شده است.

کمی پایین تر می‌آییم و در خیابان زمزم به آپارتمان ۶۳ متری ۲ خواب می‌رسیم؛ رهن این خانه ۲۰۰ میلیون با اجاره ماهانه ۵ میلیون تومان است. همچنین آپارتمان ۶۰ متری ۱ خواب در این منطقه با ۲۱۰ میلیون پول پیش و ۴ میلیون و هفت‌صد هزار تومان اجاره ماهانه، به مستأجران داده می شود.

خرید کاشانه‌ای ۹۲ متری ۲ خواب در شهرک ولیعصر یافت‌آباد پنج میلیارد و ۹۸۰ میلیون تومان به فروش می‌رود. خانه ۴۶ متری در این منطقه دو میلیارد و ۲۰۸ میلیون تومان قیمت دارد.

مناطقی که در بالاآمده جزء ارزان‌ترین اجاره‌ها در بخش مسکن به حساب می آیند. نه تنها حق مسکن جوابگوی تأمین اجاره مسکن کارگران نیست بلکه تمام حقوق یک کارگر که از ۷ میلیون تومان تجاوز نمی کند هم از پس اجاره‌های موجود در بازار بر نمی‌آید.

در خبری تأمل‌برانگیز آمده خرید و اجاره کانکس نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. به نظر می‌رسد مردم به دلیل کاهش قدرت خرید و ناتوانی در پرداخت اجاره‌بها مجبورند کیفیت زندگی خود را تا سطح زندگی در این اتاقک‌ها پایین بیاورند؛ مکانی که گاهی‌ اوقات، هم فضایی برای سکونت و خواب محسوب می‌شود و هم محلی برای کار!

این کانکس ها ۲۰ متر است که همسو با تورم قیمت آن تا ۱۰ درصد افزایش داشته است. شاید جالب باشد بدانید اجاره کانکس هم مورد اقبال قرار گرفته است و به گفته یکی از سازندگان این صنف رهن ۲۰ میلیونی با اجاره ماهانه ۴ میلیون تومان مورد قبول است.

شاید برای برخی زندگی در کانکس طنز باشد اما در واقع طنز تلخی شده که واقعیت جامعه را نشان می دهد. از گذشته تا کنون قشر کارگر با زحمت فراوان از پس زندگی بر می آیند اما این روزها شدت این اتفاق بیشتر و سرعت کاهش خرید برای کارگران به هواپیماهای جت نزدیک تر است.