چرا شفافیت قوای سه گانه به جای شفافیت آرا؟
دو فوریت طرح شفافیت قوای سه گانه با ۱۹۳ رای موافق، ۵۳ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع به تصویب رسید
به گزارش ملت بیدار آنلاین همین دیروز مجلس شورای اسلامی بود طرح دو فوریت شفافیت قوای سه گانه رای داد، در جلسه دیروز مجلس، دو فوریت طرح شفافیت قوای سه گانه با ۱۹۳ رای موافق، ۵۳ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع به تصویب رسید تا کلیات این طرح به سرعت در دستور کار صحن مجلس قرار گیرد.
در صورت تصویب نهایی این طرح، قوای سهگانه و سایر نهادهای مطرح در آن باید آرا و اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت دستگاههای متبوع خود را به همراه مذاکرات و تصمیمات اتخاذشده را در اختیار عموم مردم قرار دهند تا امکان داوری برای مردم درباره این اطلاعات و آرا فراهم شود.
قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی از نمایندگان درخواست کرد تا پیشنهادات خود را در خصوص این طرح ظرف مدت باقی مانده به کمیسیون مربوطه ارائه کنند.
اما در این بین برخی نمایندگان مجلس و کاربران فضای مجازی به دور زدن شفافیت توسط مجلس با تصویب این طرح اعتراض داشتند و به نوعی طرح شفافیت قوای سه گانه را اخته کردن طرح شفافیت آرای نمایندگان می دانستند، همچنین برخی دیگر از موافقان طرح شفافیت قوای سه گانه عدله های خود را داشتند که می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
۱. طبق قانون اساسی مذاکرات مجلس باید به سمع و نظر مردم برسد؛ اتفاقی که در تمامی سالهای پس از انقلاب اتفاق میافتاده و آرشیو آن وجود دارد. اما در مقابل دیگر ساختارهای قانونی کشور در اتاقهای بسته تصمیم گیری مینمایند. حالا همه بخشهای دولتی و غیردولتی که برای مردم تصمیم میگیرند باید فرایند تصمیمگیری را شفاف کنند.
۲. طرح شفافیت آرا که قبلا در مجلس رای نیاورده بود دارای ایراداتی بود. از جمله اینکه میتوانست باب فشار بر نمایندگان برای تغییر رایشان را باز کند. درواقع حریت نمایندگان از ترس نهادهای دولتی تحتالشعاع قرار میگرفت. برای مثال یک وزارتخانه میتوانست به نمایندهای از طریق کاهش بودجه عمرانی حوزه رای او فشار آورد. این مشکل در طرح کنونی رفع شده؛ چگونه؟ با شفافیت تصمیمگیری همان وزارتخانهها؛ حالا آنها هم باید مثل مجلس شفاف باشند و دیگر نمیتوانند از ظرفیتهای خود سواستفاده کنند.
۳. شفافیت آرا نمایندگان چون مربوط به آییننامه داخلی بود برای تصویب نیاز به 3چهارم آرای نمایندگان داشت. پس از آنکه هیئت رئیسه به این نتیجه رسید که باتوجه به موضوع بالا امکان جذب این میزان رای وجود ندارد؛ قانونی برای کلیت قوای سه گانه را در دستور کار گذاشت که برای تصویب نیاز به 50درصد به علاوه یک دارد و البته اهداف شفافیت آرا به صورت کاملتری اجرا میکند.
۴. شفافیت آرا در ماده ۵ این طرح آمده است. گرچه انتقاداتی به برخی مفاد آن وجود دارد اما باید توجه داشت که این ایرادات در مسیر تصویب قابل تغییر و تصحیح شدن است و آنچه تصویب شده دوفوریت این طرح (یعنی سرعت رسیدگی و در دستورکار قرار گرفتن آن) است. کلیت طرح علاوه بر مسئله شفافیت آرا نمایندگان، شفافیت قوای دیگر را نیز به دست میآورد.
۵. آنها که با اصل شفافیت موافق هستند قطعا راضیتر هستند که شفافیت با شمولی عامتر انجام شود و البته جزئیاتی مانند شفافیت رای نمایندگان نیز در آن اتفاق بیافتد. صادقین در نیت چرا باید از رای آوردن دوفوریت این طرح ناراحت باشند و دست به توهین و تخریب بزنند؟
حال باید دید سرنوشت شفافیت در مجلس چگونه رقم می خورد.
/پایان خبر
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰